Εφιαλτικό το μέλλον για τους κατοίκους της Γης

20/11/2012

Προβλέται άνοδος της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς
Εφιαλτικό φαντάζει το μέλλον για τον πλανήτη και τους κατοίκους του, σύμφωνα τουλάχιστον με το σενάριο που παρουσίασε η Παγκόσμια Τράπεζα. Το απαισιόδοξο σενάριο υπερθέρμανσης, μιλά για άνοδο του υδραργύρου κατά 4 βαθμούς Κελσίου ως το 2060 που θα προκαλέσει μια «αλληλουχία έντονων καιρικών φαινομένων», η οποία θα πλήξει τις φτωχές χώρες και περιλαμβάνει πλημμύρες, ξηρασία και άνοδο της στάθμης των ωκεανών.
«Ο κόσμος αυτός θα είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που ζούμε και είναι δύσκολο να τον περιγράψουμε», προέβλεψε ο νέος πρόεδρος της Τράπεζας, Ζιμ Γιονγκ Κιμ, παρουσιάζοντας την έκθεση με τίτλο «Turn Down the Heat» στην Ουάσιγκτον και πρόσθεσε πως δεκαετίες ανάπτυξης είναι πιθανόν να γίνουν στάχτη.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθιστά ανέφικτη την εκπλήρωση της δέσμευσης για διατήρηση την υπερθέρμανση του πλανήτη στους συν 2 βαθμούς σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή. Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Τράπεζα οι ευθύνες του ανθρώπου για την υπερθέρμανση είναι «άνευ προηγουμένου» και πρέπει οι κυβερνήσεις να αναλάβουν επείγουσα δράση, καθώς παρά το δυσοίωνο σενάριο η καταστροφή «μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί».
Ανάμεσα στους κινδύνους που «βλέπει» η έκθεση να αντιμετωπίζουμε, περιλαμβάνεται η επιδείνωση της κατάστασης στην έλλειψη νερού, στην ανατολική Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στη νότια Ασία, αλλά και τη μεγάλη αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας των παιδιών στην υποσαχάρια Αφρική.
Επίσης, ασθένειες που προκαλούνται από έντομα, όπως η ελονοσία, μπορεί να βρουν νέο τόπο επώασης. Η Δύση θα αντιμετωπίσει τη μεγάλη εισροή πληθυσμών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις επιπτώσεις των κλιματικών ανωμαλιών.
«Οι πιο φτωχοί και οι πιο ευάλωτοι θα είναι εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο», αν και καμιά περιοχή δεν θα γλυτώσει, πρόσθεσε ο Ζιμ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η έκθεση δεν έχει να προτείνει θαυματουργές λύσεις για να δώσει ώθηση στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας. Από την άλλη, βέβαια, στην έκθεση τονίζεται ότι ο αγώνας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν είναι εχθρός της ανάπτυξης.
«Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να κατανοήσει πως η προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές και την υπερθέρμανση αποτελούν οικονομική ευκαιρία», τόνισε ο Ζιμ Γιονγκ Κιμ, εκτιμώντας πως αυτό το έχει ήδη αντιληφθεί η Κίνα και καλώντας και τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της.
Στο περιθώριο της παρουσίασης της έκθεσης, τη θέση του ΟΗΕ ανέπτυξε ο Μπαν Κι-Μουν, λέγοντας: «Εμείς, η διεθνής κοινότητα, έχουμε ακόμα το χρόνο να προσαρμοστούμε στις νέες πολιτικές, να τροποποιήσουμε τους στόχους μας και να προλάβουμε τις πλέον καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Και αυτές οι επιπτώσεις δεν είναι ασήμαντες».

 

πηγή:newsbeast.gr

περισσότερα »