Σημαντικές οι συνέπειες απο την υπερθέμανση του πλανήτη

06/07/2017

Από τα μέσα του 20ο αιώνα μέχρι και σήμερα παρατηρούμε μια μεγάλη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του αέρα και των ωκεανών κοντά στην επιφανεια της Γης. Ο κλιματολόγος και διευθυντής του τμήματος Διαστημικών Σπουδών Goddard Institute της ΝΑΣΑ, Γκάβιν Σμιντ, δήλωσε ότι «η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν μπορεί να σταματήσει. Όλα όσα έχουν γίνει ως τώρα, έχουν εισχωρήσει βαθιά μέσα στο σύστημα».

Τι θα σύμβει όμως αν δεν μπορέσουμε να επιβραδύνουμε την αύξηση της διαδικασίας ανόδου της θερμοκρασίας;
Εάν υποθέσουμε ότι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό τότε στο τέλους του αιώνα ο πλανήτης θα δει τη θερμοκρασία να αυξάνεται κατά περίπου 2 βαθμούς Κελσίου περισσότερο από τα σημερινά επίπεδα. Έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το 2050 κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην Γροιλανδία δεν θα υπάρχουν καθόλου πάγοι, και τα τροπικά καλοκαίρια θα έχουν τουλάχιστον 50% περισσότερες ημέρες καύσωνα. Θα επηρεαστούν οι υδάτινοι πόροι, ενώ οι επιστοίμονες προβλέπουν ό,τι οι σοβαρές ξηρασίες θα εμφανίζονται συχνότερα. Η αύξηση της στάθμης της θάλλασσας επίσης να αλλάξει την ζωή στις ακτές πολλών ακτών. Πόλεις όπως η Βενετία κινδινεύουν να χαθούν λόγω της αύξησης της στάθμης του νερού. Ενώ οι Σεϋχέλες κινδυνεύουν να γίνουν μη κατοικίσιμα νήσιά στα επόμενα 50 με 100 χρόνια.
Εν τω μεταξύ οι ωκεανοί θα ζεσταθούν από την απορρόφηση αερίων του θερμοκηπίου με αποτέλεσμα την οξίνηση που απειλεί τους κοραλλιογενείς υφάλους. Σχεδόν όλοι οι ύφαλοι κινδυνεύουν με εξαφάνισει.
Όλα αυτα βέβαια θα συμβούν στην περίπτωση που σταματήσουμε να πολεμάμε για το περιβάλλον. Ας ελπίσουμε οτι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.
Επιμέλεια: Κιουλαχίδης Γ. | geonews.gr

περισσότερα »